Kérdésed van? Írj nekünk:hello@recner.hu

7 ok, miért dolgozz együtt egy toborzó céggel

Egyre több cég bízza külső szolgáltatóra a munkaerő-felvételt és az ezzel járó feladatokat és teendőket. Ez nem meglepő, hiszen egy recruitment ügynökség számos módon tudja megkönnyíteni a toborzási folyamatot. A toborzó cégek népszerűségének növekedéséhez több tényező is hozzájárult az elmúlt években, így például a növekvő fluktuáció a szervezeteknél, illetve az is, hogy a hazai munkaerőhiányban rendkívül kiélezett verseny alakult ki a vállalatok között. Bizonyos iparágakban ez hatványozottan van jelen, például az informatika és a gyártás területén. Ebben a helyzetben egy vállalat sem engedheti meg magának, hogy várakoztassa a potenciális, tehetséges munkavállalót, vagy figyelmen kívül hagyja annak elvárásait, igényeit. Egy HR szolgáltató partner felkeresi és megszerzi a minőségi munkaerőt az ügyfele számára és információval, tanácsokkal is szolgál, egyes esetekben még a szervezetfejlesztés terén is tesz javaslatokat.

Első cikkünkben összegyűjtöttünk 7 okot, miért is érdemes és előnyös egy toborzó céggel együttműködni.

  1. Tehermentesítés: A munkaerő-közvetítés egyik legnagyobb előnye, hogy tehermentesítik a házon belüli HR munkatársakat, így aztán a munkaügyi osztály a legfontosabb folyamatokra tud fókuszálni, amelyek viszont már nem kiszervezhetőek szemben a toborzással, kereséssel, kiválasztással. HR-esként neked már csak a legpotenciálisabb jelöltekkel kell foglalkoznod. A humánerőforrás-osztályokon dolgozóknak számos háttérfeladatot kell ellátniuk, ha a munkatársak felvételéről van szó. Ezek többségéhez nincs szükség komoly szaktudásra. A tesztek lebonyolítása vagy az álláskeresők adatbázisaiban való keresés, kutatás, szűrés, illetve a jelentkezők szakmai hátterének az ellenőrzése mind olyan feladatok, amelyek rengeteg időt vesznek igénybe, azonban könnyedén delegálhatóak, kiszervezhetőek. Egy ideális HR szolgáltató a legtöbb terhet leveheti a munkáltató válláról.

  2. Idő és költséghatékonyság: A közvetítő cégek alkalmazásának segítségével a megfelelő jelölt kiválasztásának költsége jelentősen lecsökkenhet. A közvetítési díjért cserébe meghatározott időn belül új munkatársat köszönthetünk cégünkben, ezzel minimalizálva a kiesett időt. Nincs szükséged arra, hogy külön toborzó kollégát vegyél fel a cégedhez. Rövidebb időn belül több, potenciálisan megfelelő jelentkezőt találhatsz. A munkaerő-közvetítés díjazását tekintve több különböző fizetési konstrukció is lehetséges. A toborzó cégek többsége általában sikerdíjas alapon dolgozik, így csak akkor kell fizetned a szolgáltatásaikért, ha sikeres az elhelyezés. A szolgáltatási díj általában a felvett munkavállaló éves bruttó bére alapján kalkulálódik, annak bizonyos százaléka. Jellemző még a fizetési konstrukciók szervezetre szabása is annak érdekében, hogy az együttműködés mindkét fél számára gyümölcsöző legyen. A munkaerő- közvetítők a munkát keresővel szemben semmilyen díjat vagy költséget nem számolnak fel. A recruitment ügynökség a kialakított konstrukciókba beleépíti a garanciát is, így biztosítva, hogy ha a kiválasztott jelölt a garanciális időszak alatt felmond, akkor a HR szolgáltató extra költségek nélkül folytatja a keresést.

  3. Tapasztalat és szakértelem: Egy toborzó céggel történő együttműködés során egy adott területre vagy pozícióra specializálódott tanácsadó foglalkozik az ügyféligényekkel. A tanácsadó csapat egymást is támogatva, ismereteiket közösen használva elégítik ki az ügyfél igényeit. Ha több, különböző pozícióra keresel új munkatársakat, akkor több tanácsadó is dolgozhat Neked párhuzamosan, hogy minél gyorsabban szállítsák számodra a legmegfelelőbb önéletrajzokat és jelölteket. A tanácsadó cégek is folyamatosan lépést tartanak a legfrissebb toborzási trendekkel, az adott iparág, piac alakulásával, a bérsávok változásaival, hogy minden szükséges eszközzel rendelkezésedre álljanak a sikeres toborzáshoz. Tehát egyszerre egy egész, speciális szakértelemmel rendelkező csapat is dolgozhat neked egy belső HR munkatárs költségén.

  4. Gyorsaság, hatékonyság, rugalmasság: A közös együttműködést megelőzően általában egy cég önállóan is megpróbálja betölteni a nyitott pozícióit. Azonban az egyre nehezebb munkaerőpiaci viszonyok között ez nem mindig vezet hatékony. Ilyenkor tud a folyamatba sikerrel belépni egy külső szolgáltató. A munkaerő-közvetítés egy gyors, agilis, rugalmas folyamat, ahol az igény felmerülése után már 2-3 héten belül megfelelő és felvehető jelöltekkel interjúzhatunk. További, kiegészítő HR és szervezetfejlesztési lehetőségekkel még tovább lehet gyorsítani a folyamatot.

  5. Kiterjedt kapcsolati hálóval is rendelkeznek. Piacismeretüknek és jól felépített, adatvédelmileg (GDPR-nak is) is megfelelő adatbázisuknak köszönhetően. Ilyen erőforrások csak ritkán állnak rendelkezésre egy vállalaton belül. Gyakran alkalmaznak külső HR szolgáltatókat a szervezetek, ha földrajzi terjeszkedésről van szó, tehát amikor a vállalat olyan földrajzi helyen kezd el működni, ahol korábban nem. Ilyenkor hasznos lehet egy recruitment cég, aki adatbázisának segítségével felgyorsíthatja a munkaerőfelvétel folyamatát.

  6. Szakmai és emberi tényezők: A munkaerő-közvetítők nem csak szakmai hanem emberi tényezőkre is folyamatosan odafigyelnek a kiválasztás során. Így olyan jelölteket keresnek, akik hosszútávon járulnak hozzá a vállalat sikeréhez. A megfelelő, szervezeti kultúrába illeszkedő jelöltek felkutatása elengedhetetlen a sikeres kiválasztáshoz, ugyanis hiába megfelelő egy jelölt szakmailag, ha a hozzáállása, a személyisége, illetve a számára fontos értékek nem illeszkednek a szervezeti értékekhez és kultúrához. Egy toborzócég az ügyféllel való közös konzultációk során felméri és időt szán arra is, hogy megismerje a céges kultúrád fő jellemvonásait és azt is, milyen típusú, karakterű jelölt illene leginkább az adott csapatba, kultúrába.

  7. Munkáltatói márka építése: Egy toborzó cég alkalmazásával a kiválasztási folyamat professzionális keretek között zajlik, ami segíti cég munkáltatói márkájának építését. Az úgynevezett “employer bradning” ugyanis az elmúlt években meghatározó szerepet kapott a kiválasztási folyamatban. Egy jelölt szívesebben választ egy professzionális, saját értékeit és márkáját hitelesen képviselő vállalatot új munkahelyéül, mint egy olyat, akiről még talán nem is hallott vagy nem fektetett elég erőforrást erre a területre.

Ha a fenti szempontok benned is felkeltették az érdeklődés, hogy még jobban megismerd milyen is egy közvitető céggel együtt dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot és egyeztessünk egy díjtalan konzultációt, ahol minden felmerülő kérdésedre válaszolunk.

Kiemelt cikkeink

labelkiemelt

Valóban munkaerőhiány van? A munkaerőhiány a Recner toborzó cég szemszögéből

Az online és “fizikai” térben egyaránt egyre többször találkozunk a munkaerőhiány jelenségével és ez nem csupán egy Magyarországot érintő probléma, hanem globális helyzetről beszélhetünk.

labelkiemelt

5 szempont, hogyan válaszd ki a számodra legjobb toborzó céget

A legjobb munkaerő megtalálása elengedhetetlen lépés a mostani volatilis gazdasági környezetben. A megfelelő jelöltek felkutatása és egy pozíció betöltése egy meghatározott időtartam alatt rendkívül nehéz feladat is lehet.

labelkiemelt

7 szempont, mire figyelj oda, ha szoftverfejlesztőt keresel

A legtöbb HR menedzsernek és munkatársnak viszonylag egyszerű dolga van, ha a hagyományos pozíciókra keresi a megfelelő szakembert. Azonban, ha szoftverfejlesztő mérnökök kereséséről van szó, már koránt sem ilyen egyértelmű a helyzet.

Segíthetünk?

Csak pár adatra van szükségünk és hamarosan jelentkezünk.