Kérdésed van? Írj nekünk:hello@recner.hu

5 szempont, hogyan válaszd ki a számodra legjobb toborzó céget

A legjobb munkaerő megtalálása elengedhetetlen lépés a mostani volatilis gazdasági környezetben. A megfelelő jelöltek felkutatása és egy pozíció betöltése egy meghatározott időtartam alatt rendkívül nehéz feladat is lehet. A közvetítő cégek éppen abban segítenek, hogy ezt a bonyolult folyamatot és annak terheit levegyék az ügyfeleik válláról és amennyire lehetséges, lerövidítsék a kiválasztást. A HR szolgáltató cégek tehát egyfajta hidat képeznek azáltal, hogy összekapcsolják a munkáltatókat az álláskeresőkkel a lehető leggyorsabb és legoptimálisabb módon.

Előző cikkünkben már összegyűjtöttünk 7 okot, miért is érdemes egy toborzócéggel együtt dolgozni, amit IDE kattintva el is tudsz olvasni. Ebben a cikkünkben 5 pontban fogalmaztuk meg, mire érdemes odafigyelni, ha a toborzási igényeinkhez leginkább illeszkedő szolgáltató céget szeretnénk megtalálni.

1. Iparág: Az első lépés a legjobb HR szolgáltató partner megtalálása során az, hogy döntsd el, milyen iparágban és milyen szakértelemmel rendelkező munkatársakat keresel és ehhez válassz recruitment céget. Több olyan munkaerő-közvetítő cég is működik, akik iparág-specifikusan keresik meg számodra a legkiválóbb szakembereket. Az iparág-specifikus HR szolgáltató cégek előnye, hogy ismerik az adott piacot és az adott területen dolgozó szakértőket, értik az adott szakma “terminus technicus-ait”, tehát beszélik a potenciális jelöltek nyelvét, így a megértésük által a legjobb pozíciókba tudják őket elhelyezni, ezzel garantálva a hosszú távú elégedettséget mind a munkaadói, mind pedig a munkavállalói oldalról.

2. Legyenek konkrét toborzás-kiválasztási céljaid és tudd, mik az igényeid: Akkor lehet valóban gyümölcsöző és sikeres egy együttműködés a HR szolgáltatókkal, ha képes vagy tisztán és egyértelműen a toborzó cég tudtára adni az igényeket, elvárásokat azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit és kit keresel. Például szoftverfejlesztők toborzása esetén junior, medior vagy szenior fejlesztőt keresel? Front end, back end vagy full stack fejlesztőket? Milyen programozási nyelvet ismerjenek és milyen szinten? Fontos, hogy készülj fel a toborzó céggel való első találkozásra. Legyen elkészített munkaköri leírás vagy álláshirdetés, esetleg egy lista a pozíció betöltéséhez szükséges tudásról, készségekről, szakmai háttérről, személyiségbeli jellemvonásokról. A toborzási kritériumok konkretizálása segíteni fog abban, hogy ezen kritériumoknak leginkább megfelelő közvetítő cég kerüljön kiválasztásra, aki valóban a legtöbbet tud segíteni és arra a területre specializálódott, ahová keresed új munkatársaidat. Összegyűjtöttünk néhány hasznos kérdést, amit érdemes megválaszolnod a közvetítő céggel történő az első konzultáció előtt:

  • Egy vagy több pozíciót szeretnél betölteni?
  • Milyen pozíciókba, munkakörökbe keresed az új munkatársadat?
  • Határozott vagy határozatlan idejű szerződésben gondolkodsz?
  • Rész - vagy teljes munkaidős kollégát keresel?
  • Mi a minimum elvárt szakmai szint/ tudás ebben a pozícióban?
  • Milyen előzetes képzettségre, munkatapasztalatra van szüksége az ideális jelöltnek, hogy betöltse az adott pozíciót?

Ezek a kérdések sokat segítenek a munkaerő-közvetítő ügynökségek számára, hogy a lehető legprecízebben célozzanak a jelöltek felkutatása során. Mindezek mellett érdemes a szervezeti kultúráról is említést tenni, kiemelve a fontos kultúra-kritériumokat, amelyek meghatározóak lehetnek egy jelölt számára, amikor új munkahelyet választ magának.

További szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni és összegyűjteni:

  • A szervezet háttértörténete, kultúrája
  • A cég missziója, víziója, céljai, meghatározó projektjei
  • Külső és belső szervezeti értékek
  • A munkakörnyezet jellemzői
  • Bónuszok, juttatások, fejlődési lehetőségek az adott munkakörben

Talán feleslegesnek vagy fárasztónak tűnhet mindezen információk meghatározása vagy összegyűjtése, azonban minél több kritikus szempontot egyeztettek egy közvetítő céggel történő tanácsadás keretei között, annál egyszerűbb lesz megtalálni a legjobb partnert, akivel hosszú távon és hatékonyan lehet együttműködni.

3. Interjúztasd meg a HR szolgáltató céget is: A második lépésben a te céged és működésed került bemutatásra. A harmadik lépésben a közvetítő cég megismerése kerül előtérbe. Fontos, hogy tiszta képet kapj arról, hogy mit tud kínálni egy toborzó cég a szervezeted számára. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy kérdéseket tegyél fel a potenciális HR partnereknek. Ez azonnal adhat egy egyértelmű képet azzal kapcsolatban, hogy valóban egymást keresitek-e, akárcsak egy jelölt interjúfolyamatában.

Néhány kérdés, amit érdemes feltenni egy közvetítő cégnek:

  • Átlagosan mennyi időt vesz igénybe, hogy felkutassák a jelölteket az adott pozícióra?
  • Milyen előtesztelés, előszűrési folyamat történik, mielőtt kiajánlják a jelöltek anyagait?
  • Rendelkeznek az adott pozíciókban már meglévő adatbázissal?
  • Milyen típusú cégeknek dolgoztak korábban?
  • Milyen pénzügyi konstrukciókban lehet velük együttműködni?
  • Milyen garanciákat biztosítanak?

A kérdésekre adott válaszok megmutatják, mennyire felkészültek és professzionálisak az adott cégek, illetve mélyebben megismerhető a szakmai hátterük is.

4. Költségvetés és a díjazás módja: Természetesen a megfelelő recruitment cég megtalálása a elsődleges szempont, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy mindez nem számít, ha nem fér bele az éves vagy féléves költségvetésbe a munkaerő-közvetítő cég díjszabása. Több közvetítő cég sikerdíjas konstrukcióban dolgozik, de az együttműködés előtt érdemes átbeszélni a költségeket, és alaposan áttekinteni a szerződés-tervezetet. A különböző cégek különböző kondíciókkal működhetnek és más-más garanciát is biztosíthatnak egyes felmerülő, váratlan helyzetekben.

5. A toborzó kollégák tapasztalata: Az ötödik és egyben utolsó szempont a legjobb HR szolgáltató partner kiválasztásakor az, hogy ellenőrzöd a partner cég szakmai tapasztalatát. Olvasd el a weboldalakon elérhető referenciákat, kérj visszajelzést korábbi vagy már meglévő ügyfelektől, ha lehetséges. Tudd meg, mennyire volt hosszú távú az együttműködés, és ha vége lett, mi volt ennek az oka. Szerezz információt azzal kapcsolatban, milyen szakmai tapasztalata van azoknak a toborzó kollégáknak, akikkel közvetlenül együtt fogsz dolgozni, hogy megértsd, mennyire értik a piacot és azt, hogy az adott munkakörben milyen szintű ismeretekre tettek szert eddig.

Reméljük, hogy blogcikkünkkel hasznos szempontokat tudtunk biztosítani, hogy a legmegfelelőbb partnert találd meg kiválasztási céljaid eléréséhez. Ha több információt szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot egy díjtalan első konzultáció keretei között és csapatunk készséggel áll majd rendelkezésedre, hogy megkönnyítsük a kiválasztási folyamataidat.

Kiemelt cikkeink

labelkiemelt

Valóban munkaerőhiány van? A munkaerőhiány a Recner toborzó cég szemszögéből

Az online és “fizikai” térben egyaránt egyre többször találkozunk a munkaerőhiány jelenségével és ez nem csupán egy Magyarországot érintő probléma, hanem globális helyzetről beszélhetünk.

labelkiemelt

5 szempont, hogyan válaszd ki a számodra legjobb toborzó céget

A legjobb munkaerő megtalálása elengedhetetlen lépés a mostani volatilis gazdasági környezetben. A megfelelő jelöltek felkutatása és egy pozíció betöltése egy meghatározott időtartam alatt rendkívül nehéz feladat is lehet.

labelkiemelt

7 szempont, mire figyelj oda, ha szoftverfejlesztőt keresel

A legtöbb HR menedzsernek és munkatársnak viszonylag egyszerű dolga van, ha a hagyományos pozíciókra keresi a megfelelő szakembert. Azonban, ha szoftverfejlesztő mérnökök kereséséről van szó, már koránt sem ilyen egyértelmű a helyzet.

Segíthetünk?

Csak pár adatra van szükségünk és hamarosan jelentkezünk.