Kérdésed van? Írj nekünk:hello@recner.hu

7 szempont, mire figyelj oda, ha szoftverfejlesztőt keresel

A legtöbb HR menedzsernek és munkatársnak viszonylag egyszerű dolga van, ha a hagyományos pozíciókra keresi a megfelelő szakembert. Azonban, ha szoftverfejlesztő mérnökök kereséséről van szó, már koránt sem ilyen egyértelmű a helyzet. Más szakmákkal és pozíciókkal ellentétben, a piaci igény a szoftverfejlesztőkre igen magas, hiszen jelentős mértékben járulhatnak hozzá egy cég növekedéséhez és hatékonyságához. Ha a szervezet célkitűzéséhez illeszkedő szoftverfejlesztő munkatársakat szeretnél találni, számos tényező van, amit érdemes figyelembe venni.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 7 szempontot, mire érdemes odafigyelni, ha a legjobb IT fejlesztőt szeretnéd felvenni a cégedhez.

1. Szakmai, technológiai tudás: Bár a tanulmányok és a végzettség fontos, de nem minden. Nem hunyhatunk szemet a tapasztalat és a gyakorlat felett, amikor meg akarunk bizonyosodni egy jelölt megfelelőségéről és szakmai tudásáról. A felvételi folyamat során meg kell bizonyosodni arról, hogy a jelölt azokban a programozási nyelvekben és szoftverekben szerzett tudást és tapasztalatot, amelyekre a cégednek szüksége van, vagy pedig arról, hogy képes-e a céged biztosítani a megfelelő oktatást és tréningeket, ha bizonyos ismeretek vagy tapasztalat hiányzik. Az informatikai iparág rendkívül versenyképes, így jelenleg folyamatos hiány van a megfelelő IT szakemberekből.

Vedd figyelembe a következő szempontokat:

  • Az elvárások meghatározása kulcsfontosságú lépés a kiválasztási folyamatban, így fontos előre meghatározni a pozíció betöltéséhez szükséges tudást, készségeket, kompetenciákat, tapasztalatot.
  • Döntsd el előre, hogy front-end, back-end vagy full-stack fejlesztőket keresel-e. A legtöbb szervezet elsősorban full-stack fejlesztőket keres a csapatába, ugyanis egy full-stack fejlesztő általában átlátja a teljes fejlesztési folyamatot az elejétől a végéig, az adatbázistól a UI felületig. Egy top szoftverfejlesztő képes arra, hogy megoldásokat találjon a fejlesztési problémákra a szoftverfejlesztés bármelyik szakaszában.
  • Határozd meg a szenioritási szinteket: kezdő, junior, medior vagy szenior munkatársat keresel?
  • Fontos szakmai, technikai készségek, skill-ek beazonosítása: a jelölt tudásának tesztelése, például különböző online feladatokkal nagy mértékben befolyásolja azt, milyen feladatokat tud majd elvégezni a jelölt és milyen projekten alkalmazható a tudása.

A fenti szempontok meghatározása egy részletgazdag képet nyújt, milyen új IT szakembert is keresel a csapatodba. Érdemes előre tisztázni azt is, hogy az új kolléga milyen projekteken, feladatokon fog dolgozni az első évben vagy időszakban. Minél precízebben meghatározod ezeket a feltételeket, annál egyszerűbb lesz megtalálni a legmegfelelőbb fejlesztőt.

2. Személyiség és interperszonális készségek: A megfelelő IT szakember kiválasztása során gyakran nem tulajdonítanak elég figyelmet a “soft skill-ekre”. Bár a szakmai és technológiai tudás elengedhetetlen ezen a területen, a soft skill-ek ugyanolyan fontosak lehetnek, különösen ha egy szenior vagy CTO kollégát keresel. Sokan úgy gondolnak az IT fejlesztőkre, mint magányos szerzetesekre, akik többnyire egyedül szeretnek dolgozni. Azonban kutatások azt bizonyítják, hogy a fejlesztők többsége valójában csapatban dolgozik a leghatékonyabban. Egy jó fejlesztő tehát csapatjátékos és jó interperszonális képességekkel is rendelkezik ahhoz, hogy megfelelően tudjon kommunikálni azokkal a kulcsszereplőkkel, akik szerepet játszanak abban, hogy a termék jól működjön. Érdemes pozitív, előre tekintő gondolkodású, együttműködő fejlesztőket keresni, aki elkötelezett a munkája iránt. Egy kiváló szoftverfejlesztő elkötelezett a cég céljai és a projekt iránt és arra fókuszál, hogyan tudja a feladatát elvégezni még a legszűkösebb határidők esetén is. A kiválasztási folyamatban fontos figyelmet fordítani a kommunikációs készségekre, az analitikus gondolkodásra és az együttműködési képességekre és hajlandóságra is. Ezek a kompetenciák ugyanis lényegesek, különösen remote csapatoknál. Számos projekt függ nagymértékben attól, hogyan tudnak adaptálódni a munkatársak a változatos helyzetekhez.

3. Kritikus kognitív képességek: A szoftverfejlesztők munkájuk során folyamatosan újabb és újabb problémákkal találják szemben magukat, amik megoldásért kiáltanak. Az a képesség, hogy elemezzék ezeket a különböző helyzeteket és problémákat, és ezáltal döntéseket hozzanak, esszenciális ezen a területen. Egy jó szoftverfejlesztő általában rendelkezik a következő kognitív, logikai képességekkel:

  • Párhuzamos gondolkodás: Egy fejlesztő egyszerre tud kezelni több komplex problémát.
  • A már létező eszközök felhasználása: A jó programozó úgy tud megoldani és megközelíteni egy problémát, hogy arra törekszik, hogy felhasználja a már most is jelen lévő eszközöket a megoldáshoz.
  • Rendszerszemlélet: Képes arra, hogy rendszerben, elemekben, folyamatokban, blokkokban gondolkodjon és azokat képes szétbontani és újra is összerakni.

Érdemes lehet a kiválasztási folyamatba beleépíteni 1-2 logikai jellegű feladatot a kognitív képességek felmérése érdekében.

4. Rugalmasság, agilis gondolkodás, folyamatos tanulás: A szoftverfejlesztés az egyik leggyorsabban változó és fejlődő terület napjainkban, így az a tudás, ami fél évvel ezelőtt hasznos volt, most már nem biztos, hogy megállja a helyét. Nagyon fontos szempont ezért az, hogy a jelölt mennyire nyitott arra, hogy új technológiákról tanuljon és folyamatosan bővítse a tudását és a kompetenciáit az IT területen, illetve az is, hogy figyelje az aktuális trendeket, és lépést tartson a legújabb eszközökkel. Számos módon lehet ezen a területen a tudást gyarapítani. A kiválasztási folyamat vagy interjú során figyelj azokra a jelekre, amikor a jelölt a folyamatos fejlődés igényét fejezi ki. Jár konferenciákra, online szemináriumokra? Használja a GitHub-ot? Vett már részt IT bootcamp-en? Hackaton-on? Keresd azokat a jelölteket, akik elkötelezettek a folyamatos tanulás irányában.

5. Időgazdálkodás: Egy jó programozó megbízható és tartja a határidőket, amennyire az lehetséges. Az idő kritikus tényező egy olyan gyorsan változó iparágban, mint a programozás. Egy jó fejlesztő meg tudja becsülni, hogy körülbelül mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy egy adott feladatot elvégezzen, ezt tisztán kommunikálja, és ha nem tudja az időkeretet tartani, akkor ezt időben jelzi a csapattársai számára is.

6. Kommunikációs képességek: Egy tehetséges szoftver engineer törekszik arra, hogy eredmény-fókuszú kommunikációt folytasson. Fontos, hogy képes-e röviden, tömören, átláthatóan és érthetően kommunikálni és dokumentálni az elvégzett munkát és a fejlesztéshez szükséges igényeit. Tesztelheted a fejlesztő kommunikációs Készségeit azáltal, hogy a felvételi folyamat során szervezel egy SCRUM meeting-et és megfigyeled, hogyan kommunikál és lép interakcióba másokkal a potenciális jelölt a csapatban. Mindegy, hogy egyedül vagy csapatban dolgozni, fontos, hogy kommunikálják a az ötleteiket és megértessék magukat a többiekkel.

7. Dönts gyorsan és tegyél egy ajánlatot: Ha IT szakemberek felvételéről van szó, a kiválasztási folyamat nem tarthat hetekig vagy hónapokig. A gyorsaság kritikus szempont, így azt javasoljuk, hogy a kiválasztási folyamatot követő 1-3 napon belül hozz döntést. Az IT területen a jelöltek gyakran több kiválasztási folyamatban is részt vesznek párhuzamosan, így a gyorsaság itt döntő szerepet játszik. Míg te gondolkodsz, addig egy másik cég már elküldte az állásajánlatát. Továbbá törekedj arra, hogy te is gyors választ kapj a jelölttől, így kérd a jelöltet arra, hogy egy adott határidőn belül hozzon döntést, ha már elküldted számára az állásajánlatodat.

Nem kell, hogy bonyolult és robosztus folyamat legyen megtalálni a megfelelő szoftverfejlesztő kollégát, ha tudod mik azok a képességek, szakmai tényezők és személyiségvonások, amiket keresel. Azonban a feladat maga összetett és éppen ebből az okból adódóan érdemes kialakítani egy részletesen megtervezett kiválasztási folyamatot, ami biztosítja, hogy valóban az ideális jelöltet választod ki, aki minden fontos elvárásnak megfelel. Ha el akarod kerülni a hosszadalmas kutatást és biztosan a legjobb jelölteket szeretnéd felkutatni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és egy díjmentes konzultáció keretei között segítünk leegyszerűsíteni és megkönnyíteni a toborzást.

Kiemelt cikkeink

labelkiemelt

Valóban munkaerőhiány van? A munkaerőhiány a Recner toborzó cég szemszögéből

Az online és “fizikai” térben egyaránt egyre többször találkozunk a munkaerőhiány jelenségével és ez nem csupán egy Magyarországot érintő probléma, hanem globális helyzetről beszélhetünk.

labelkiemelt

5 szempont, hogyan válaszd ki a számodra legjobb toborzó céget

A legjobb munkaerő megtalálása elengedhetetlen lépés a mostani volatilis gazdasági környezetben. A megfelelő jelöltek felkutatása és egy pozíció betöltése egy meghatározott időtartam alatt rendkívül nehéz feladat is lehet.

labelkiemelt

7 szempont, mire figyelj oda, ha szoftverfejlesztőt keresel

A legtöbb HR menedzsernek és munkatársnak viszonylag egyszerű dolga van, ha a hagyományos pozíciókra keresi a megfelelő szakembert. Azonban, ha szoftverfejlesztő mérnökök kereséséről van szó, már koránt sem ilyen egyértelmű a helyzet.

Segíthetünk?

Csak pár adatra van szükségünk és hamarosan jelentkezünk.